Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Döküm Simülasyon Programı ile Sanal Uygulamalar Sayesinde Yenilikçi Ürün Tasarımı ve Güvenilir Süreç Yorumu Geri
Bölüm 2
 
4. Modern Üretim Süreçlerinde Sanal Uygulamaların Kullanımı 
Otomotiv endüstrisindeki modern gelişme süreci, ilk ürün düşüncesinden son pazarlama işlerine kadar olan süreçteki sürekli bir azalma, tasarruftan beslenmektedir. Giderek daha karmaşık hale gelen teknik sistemler ve döküm teknolojilerinde buna paralel olarak artan teknik ve ekonomik gereklilikler oluşmaktadır.
 
Teknolojik ve ekonomik hedeflere ulaşılmasının yanı sıra; bu alanda özellikle müşteri ve tedarikçi arasındaki iletişimin, güvenilir ve sağlam üretim süreçlerinin sağlanması da giderek önem kazanan parametreler haline gelmektedir. Gerçek uygulamada sağlamlık ve güvenilirliğin kanıtlanması, döküm kalitesi birçok farklı parametreden kolaylıkla etkilenebildiği ve etkinin büyüklüğü birçok durumda yalnızca seri üretimin başlaması ile test edilebildiği için oldukça zor ve karmaşık bir süreç gerektirmektedir. Bu nedenle döküm prosesi simülasyonları, tanımlı kalite kriterlerinin temelinde farklı optimizasyon hedeflerinin otomatik olarak takip edilebilmesi için, özellikle döküm parçaların geliştirme aşamasında sanal uygulama alanı kullanımı ve otomatikleştirilmesi olanaklarını sunmaktadırlar.
 
Modern CAE-Gelişim sürecinin (Bilgisayar Destekli Mühendislik) bu yeni metodunun sanal uygulama platformları yardımıyla uygulanması ve potansiyeli, üretim süreçlerini etkin ve ekonomik biçimde destekliyor olmasının kanıtı aşağıda yer alan Karter örneğinde aktarılmıştır.
 
 
5. Dökme Demir Silindirli bir Karterin Geliştirilmesi 
Dökme demir silindirli alüminyum karter konsepti, benzin ve dizel sistemlerde standart gerekliliktir. Teknolojinin uzun yıllardır kullanıyor olması ve konstrüksiyon ile üretim sürecinde uzun yıllara dayanan tecrübe ve bilgi birikimi olmasına rağmen; yeni bir karterin geliştirilmesi, hem geliştirme işleminin kendisi hem de olası bir sorunun giderilmesi açısından gereklidir. Bu noktada tipik görevler; alüminyumun yuvaya bağlantısının sağlamlığını sağlamak, iç gerilmeler dolayısıyla oluşan köprü çatlaklarını önlemek ve silindir kafanın vida noktasındaki kritik bölgelerde istenen mikroyapının sağlanmasıdır. Ford Motor Company firmasının AlSi8Cu3 alaşımdan yapılan bir 4-silindirli karter örneğinde; sanal bir deney dizaynı (DoE) yardımı ile sağlam ve güvenilir bir üretim sürecinin desteklendiği kanıtlanmıştır [5].
 
5.1  Model Yapısı ve Uygulama Planı 
Silindir kafası analog örneği olarak; Dökme demir silindirli alüminyum karter için döküm, döküm ve tedarik sistemi, maçalar, soğutucular ve parçadan oluşan sanal bir örnek de mevcuttur. Kritik olarak sınıflandırılan süreç değişkenleri geometrik değişkenlerin yanı sıra süreç-teknik değişkenlerden de oluşmaktadır (Resim 11). Soğutucu (kalınlık) ve burcun (iç çapı) ilgili geometri öğeleri MAGMA5 dahilinde parametrelendirilecektir. Buna ek olarak; süreç açıklamaları aşağıdaki değişkenler ile geliştirilecektir: Burç (ön ısıtma sıcaklığı) ve Alaşım (döküm sıcaklığı). Tanımlayıcı, ölçülebilir kalite parametreleri olarak alüminyumun burca bağlantısı (kritik sıcaklık, Resim 12), bağ noktasındaki iç gerilmeler ve vidalama alanındaki mikroyapı (SDAS - ikincil dentrit kolları arasındaki mesafe) gibi özellikler tanımlanmaktadır.
Resim 11 : Sanal uygulama yapısı için geometri ve süerç değişkenleri
 
Alüminyum ve burç malzeme arasındaki bağlantının kalitesinin tanımlanmasına yönelik olarak  AlSi8Cu3 alüminyum alaşımlar için 560 °C kritik sıcaklığı tanımlanmıştır. Bu sıcaklık limitinden sonra metal malzemenin katılaşma oranında %30’dan %60’a ani bir artış meydana gelmektedir ve bu nedenle alüminyum malzemenin burca bağlantısının oluşması engellenmektedir (Resim 12).
 
Resim 12 : Burç bağlantısının taiyini için döküm uygulaması esnasında sıcaklık dağılımının temsili
 
Tanımlanan tüm uygulama değişkenlerinin kombinasyonu 9375 muhtemel değişken ile sanal uygulama planı oluşturmuştur. Hesaplama gücünde gerekli indirgeme ek değerler ile proses değişkenlerinin bir sınır-değer analizine dayanarak kısmi-faktörel bir uygulama planı üzerinden gerçekleştirilecektir.  Sonuç olarak elde edilen 33 istatistik temsili sanal simülasyon uygulaması, limit koşullarının tanımlanmasının ardından kullanıcıya herhangi bir ek iş düşmeksizin tam otomatik olarak gerçekleştirilecek ve genel olarak istatistiksel değerlendirmesi yapılacaktır. 
 
Gerçek bir döküm işletmesinde prototiplerin karşılaştırılabilir uygulaması ve değerlendirme aşaması yaklaşık 3 ay sürmektedir. Sanal ortam uygulamaları %90 oranında zamandan tasarrufun yanı sıra her şeyden önce göz ardı edilebilir, ekonomik ve üretimsel risklerin tanınması ile uygulama gerçekleştirmeyi mümkün kılmaktadır.
 
5.2 Sanal Uygulama Planının Sonuçları 
MAGMA5 içerisine entegre edilen istatistiksel değerlendirme metotları yardımı ile her bir simülasyon uygulamadan elde edilen veriler etkin, tutarlı ve hedef odaklı değerlendirilebilmektedir. Süreç değişkenleri ve kalite kriterleri arasındaki kompleks korelasyonun anlaşılır bir temsili için Ana Etki-Diyagramları olarak adlandırılan grafikler uygundur. Hattaki artış ne kadar büyük olursa Süreç değişkenleri ve kalite kriterleri arasındaki bağlılık ve etki de o kadar önemli olacaktır. Resim 13’te açıklanan temek etkiler, minimum (asgari) erime sıcaklığının her şeyden önce bağ noktasının dökümü esnasındaki ön ısıtma sıcaklığı ve burç içerisindeki sıcaklık dağılımından etkilendiğini açık bir şekilde göstermektedir. Döküm sıcaklığı, 680°C ila 720°C derece tanımlanmış aralıklarda yalnızca çok düşük etkiye sahiptir ve soğutmanın yanı sıra burcun iç çapının bu noktada hemen hemen hiç etkisi yoktur. 
 
Resim 13 : Bağ noktasının dökümü esnasında minimum (asgari) erime sıcaklığı için Ana Etkiler-Diyagramı
 
Dentrit kol aralığının hesaplanan değerleri (SDAS - ikincil dentrit kolları arasındaki mesafe, yapısal kalitenin ölçülebilir bir göstergesi olarak), bağ noktasındaki soğutma koşulları, döküm sıcaklığı ve burcun ön ısıtma sıcaklığından yüksek oranda etkilenmektedir (Resim 14). Buna karşın iç çapın yanı sıra sıcaklık değişkenlerinin burç üzerindeki etkileri göz ardı edilebilir etkilerdir.
 
Resim 14 : Silindir kafa vidalama alanında dentrit kol mesafesi (SDAS ikincil dentrit kolları arasındaki mesafe) için Ana Etkiler-Diyagram
 
Proses dahilinde ortaya çıkan, alüminyum ve dökme demirin farklı genleşme katsayılarından kaynaklanan iç gerilmeler, bağ alanında Rp0,2 değerinin üstündeki kısmi değerler olarak sonuçlanmaktadır, Resim 15. Bunun yanı sıra maksimum iç gerilmelerin yüksekliği açık bir biçimde burcun kalınlığına bağlıdır - diğer tüm değişken parametreler yalnızca çok küçük etkilere sahiptir.
 
 
Resim 15 : Bağ noktasındaki maksimum iç gerilme düzeyleri için Ana Etkiler-Diyagramı
 
Sanal uygulama planının sonuçları her döküm üreticisine günlük ikilemleri tekrar vermektedir: Etkiler yüksek oranda zıt yönlerde oluştuğu için her açıdan ideal bir çözüm yoktur. Öyle ki; alüminyum ve burç arasında bağı güçlendirmek için yüksek döküm sıcaklıkları ve ön ısıtma sıcaklıkları uygulanırken, aynı zamanda yüksek SDAS (ikincil dentrit kolları arasındaki mesafe)-Değerleri nedeniyle yapının genel özellikleri kötü etkilenmektedir. Sağlam ürün tasarımı bu nedenle her bir kalite kriteri için kritik minimum gerekliliklerin tanımlanması ile gerçekleştirilebilecektir, örneğin SDAS’nin yanma alanındaki minimum gerekliliği ya da izin verilen bölgesel iç gerilmeler için maksimum değerler gibi.
 
Limit gerekliliklerinin tanımlanması yüksek tecrübe ve dökümcü ile tasarımcı arasında sıkı bir diyalog gerektirmektedir. MAGMA5 ile sanal uygulama planı ve gerçekleştirilmesi tüm bunların yanı sıra döküm parçanın sağlam ve güvenilir biçimde oluşturulduğu proses pencerelerinin sistematik tanımlanmasını ve değerlendirilmesini de desteklemektedir. Gelişmiş metodoloji sayesinde ürüne özel ve döküm malzemenin üretim süreci ile kalite özellikleri arasındaki korelasyon hakkında kapsamlı bilgi ağı oluşturulabilmektedir. 
 
Sanal proses analizlerinden elde edilen veriler ve üretim parametreleri ile değerlendirme değişkenleri arasındaki doğrusal ya da doğrusal olmayan bağlılık göz önünde bulundurularak regresyon denklemleri oluşturulmaktadır. Bu sayede giriş parametrelerine ilişkin değerlendirme değişkenleri de hesaplanabilmektedir. Bu durum, parametre varyasyonlarının etkileri için hatırı sayılır bir tahmini mümkün kılmaktadır. Bu yolla, araştırılan döküm kaplamalı alüminyum karter için optimum üretim parametrelerini içeren geniş kapsamlı bir proses penceresi oluşturulabilmektedir, Resim 16’da gösterildiği gibi.
 
 
6. Son Özet
Aktarılan her iki örneğin sonuçlarının da gösterdiği üzere; MAGMA5’in statik, sanal metotları aracılığıyla döküm uygulamalarının planlanması ve gerçekleştirilmesi sağlam döküm ürünlerinin ve üretim süreçlerinin etkin bir biçimde sağlanabilmesi için güvenilir, tamamen entegre ve yenilikçi uygulama alanları sunmaktadır. Bir alüminyum silindir kafasında döküm teknolojilerinin optimizasyonu örneğinde potansiyel oksit nedenleri analiz edilmiştir. Alüminyum karter için kritik kalite özellikleri üzerindeki ana etkiler tespit edilebilmektedir. Her iki örnek için de sanal uygulamalar aracılığıyla optimum üretim parametreleri tespit edilebilmektedir ve tipik bir üretim kontrolü göz önünde bulundurularak sağlam ürün pencereleri oluşturulabilmektedir.
 
Örneklerle MAGMA5 içerisine entegre edilen sanal uygulama planı ve optimizasyonuna yönelik avantajlar sayesinde döküm sistemlerinin işlemesi ve üretim teknolojilerinin güvenilir biçimde oluşturulması için uygulama iyileştirme fikirleri üretimden çok önce kontrol edilebilmektedir. Bu yeni metodoloji, her döküm parçası için doğru çözümün yanı sıra; üretim değişkenleri ve kalite kriterleri arasında kaliteli ve güvenilir bir bağ için gerekli geniş kapsamlı bilgiyi de üreticiye sağlamaktadır. 
 
MAGMA5 içerisine entegre edilen sanal döküm uygulamalarının gerçekleştirilmesi ve otomatik optimizasyonu metotları, farklı ve kendi içerisinde çelişen üretim hedeflerinin araştırılmasını sağlamaktadır. Bu sayede hem döküm işletmesindeki teknik uzmanlar, hem kalıp ve ürün tasarımcıları açısından sağlam ve güvenilir ürünler ile proses optimizasyonunun önceden ve en ekonomik biçimde sağlanması için yeni ve önemli bir metot avantajı sunmaktadır. 
Bu makalede açıklanan alüminyum silindir kafaya ilişkin örnekler Magdeburg Otto-von-Guericke Üniversitesi’nden Dr.-Ing. L. Pavlak’a ait tez çalışması kapsamında Nemak Wernigerode GmbH şirketi tarafından desteklenerek gerçekleştirilmiştir. Alüminyum silindir kafası örneği Aachen’daki Ford Araştırma Merkezi işbirliği ile gerçekleştirilmiştir.
 
Kaynakça
[1] Pavlak, L.: Experimentelle und simulationstechnische Ursachenanalyse der  Oxidbildung beim Zylinderkopfgießen, Dissertation, Shaker Verlag 2011
[2] Yang, X.; Huang, W.; Dai, X.; Campbell, J.; Tatler, J.: Numerical Modeling of  the  Entrainment of Oxide Film Defects in Filling of Aluminium Alloy  Castings, International Journal of Cast Metal Research
[3] Lin, J.; Sharif, M. A. R.; Hill, J. L.: Numerical Simulation of the Movement,  Brake up and Entrapment of Oxide Films during Aluminum Casting,  Aluminium Transaction 1, 1999, S.: 71-78
[4] Reilly, C.: Development of Quantitative Casting Quality Assessment Criteria  Using  Process Modelling, PhD Thesis, The University of Birmingham, 2010
[5] Menne, R.J.; Weiss, U.; Brohmer, A.; Egner-Walter, A.; Weber, M.; Oelling, P.: Einsatz der Gießprozesssimulation zur Bauteil-Leistungssteigerung bei  gleichzeitiger Reduzierung von Entwicklungszeit und –kosten –  Ausgewählte Beispiele aus der  Ford-Motorenentwicklung, 28. Internationales  Wiener Motorensymposium 2007
[6] Egner-Walter, A.; Hahn, I.; Simon, W.: Verkürzung des Entwicklungsprozesses von Gussteilen durch Einsatz von virtueller DoE, VDI-Fachtagung Gießtechnik im Motorenbau, 2008
 

 

Paylaş Tweet
1538 kez okundu
GÜNCEL YAZILAR
Şamot Tuğla Harcı, Perlit ve Diatomitten Alümina-Silika Esaslı Kompozit Aerojel Tozu Üretimi
* Production of Alumina-Silica Based Composite Aerogel Powder from Chamotte Brick Mortar, Perlite and Diatomite   Özge Kılınç / Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakü DEVAMI...
Yapay Zekâya Genel Bakış ve Otomotiv Endüstrisinde Yapay Zekâ Örnekleri
* Overview of Artificial Intelligence and Examples of Artificial Intelligence in Automotive Industry   Betül KARACİL, Erdinç EFENDİ CPS Pressform San. ve Tic. A.Ş. & DEVAMI...
Proses Modelleri ile Yassı Şerit Malzeme Haddelemenin Temel Esasları ve Modellerin Önemi
*Basic Fundamentals of Steel Rolling Process with Models and the Significance of Models   Kemal ERKUT Elektrik Kontrol & Otomasyon Müh. e-posta: kemalerkut@gmail.com   Özet DEVAMI...
Otomotiv Sektöründe Kullanılan DD13 Düşük Karbonlu Sacların Derin Çekme Metodu ile Şekillendirilmesi
*Forming of DD13 Low Carbon Sheets Used in Automotive Industry by Deep Drawing Method Arzu ALTINPINAR / CPS Pressform San. Tic. A. Ş.   Özet Derin çekme, sac metal şekillendirmede DEVAMI...
Endodontik Eğelerde Meydana Gelen Kırılmalar ve Etkileri
*Fractures Occurring in Endodontic Files and Their Effects Zeynep ZEREN / Medicalpark Pendik Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, İstanbul Muzaffer ZEREN / Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fak&uu DEVAMI...
Mikropor Mng-Pro Serisi Basınç Salınımlı Adsorpsiyon (Psa) Tipi Azot Jeneratörleri
Tuğba MEMİLİ / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A. Ş / Ar-Ge Müdürü - tugba.memili@mikropor.com Berkay COŞKUN / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A.Ş. / Ar-Ge Uzman Yard - berkay.coskun@mikropor.com   DEVAMI...
Yüksek Basınçlı Soğutmalı Tip Hava Kurutucuları & Yüksek Basınçlı Hava Filtreleri Mikropor Mk-Hp Serisi & Hp Serisi
Tuğba MEMİLİ / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A. Ş / Ar-Ge Müdürü - tugba.memili@mikropor.com Berkay COŞKUN / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A.Ş. / Ar-Ge Uzman Yard - Berkay.Coskun@mikropor.com   DEVAMI...
Seçici Lazer Ergitme Yöntemi (SLM) ile Eklemeli İmalat
*Additive Manufacturing With Selective Laser Melting Method (Slm)   Muzaffer ZEREN / Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Böl&uu DEVAMI...
Yağ Buharı Ayrıştırıcı Mikropor Carbolescer Serisi
Tuğba MEMİLİ / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A. Ş / Ar-Ge Müdürü - tugba.memili@mikropor.com Berkay COŞKUN / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A.Ş. / Ar-Ge Uzman Yard - Berkay.Coskun@mikropor.com   DEVAMI...
Şerit Haddelemede Bısra Etkisi ve Gaugemeter Kalınlık Düzeltme Fonksiyonu*
Bisra effects on the Flat Hot Strip Rolling Mills and Gaugemeter AGC Strip Thickness Correction   Kemal ERKUT Elektrik Kontrol & Otomasyon Müh., kemalerkut@gmail.com   &Oum DEVAMI...
Suni Yaşlandırmanın AA6082 ve AA6056 Alaşımlarının Mekanik Özelliklerine Etkisi*
*The Effect of Artificial Aging on Mechanical Properties of AA6082 and AA6056 Alloys   Dilek DENİZ / Sistem Alüminyum San. ve Tic. A.Ş. 59930 Ergene/Tekirdağ, Türkiye Nil TOPLAN / Sak DEVAMI...
Düşük Enerjili Kimyasal Hava Kurutucu -Mikropor MMD-VP Serisi-
Tuğba MEMİLİ / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A. Ş / Ar-Ge Müdürü - tugba.memili@mikropor.com Burcu Aslı ÖZGÜMÜŞ / MİKROPOR MAK. SAN.TİC.A.Ş. / Ar-Ge Uzmanı  - Burcu.Ozgumus@ DEVAMI...
Termal Kütle Teknolojisi İle Çalışan Basınçlı Hava Kurutucuları
Tuğba Memili / Ar-Ge Müdürü  Günümüzde, üretim fabrikalarında enerji kaynağı olarak basınçlı hava kullanımı gün geçtikçe artmaktadı DEVAMI...
Diş Hekimliğinde Akıllı Malzemelerin Gelişimi
Zeynep ZEREN / Marmara Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Diş Hekimliği Bölümü Muzaffer ZEREN / Kocaeli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Mal DEVAMI...
İkincil Alüminyum Üretimi Özelinde İkincil Metal Üretimi ve Metalurji Mühendisliği: Değişimler-Etkileşimler*
*Secondary Metal Production -based on secondary aluminium production- and Metallurgical Engineering: Evolutions-Interactions   Erman Car Metalurji Mühendisi   ÖZET Sanayi DEVAMI...
Ortodontik Braket Uygulamaları İçin AISI 316 L Tipi Paslanmaz Çelik Malzemenin Uygunluğu
Zeynep ZEREN / Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ece Simooğlu SARI / Kocaeli Üniversitesi Hereke Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu, Makine ve Metal Teknolojileri, Metalu DEVAMI...
22MnB5 Çeliğinin Sıcak Şekillendirme Prosesinde Kalıpta Soğutma Süresinin Optimizasyonu*
*Optimization of the Mold Cooling Time in a Hot Stamping Process of 22Mnb5 Steel   Prof. Dr. Nihat Akkuş / Marmara Üniversitesi Özgür Yurtgan, Serkan Alan, Alkan Özcan, DEVAMI...
Üretimde Paradikma Değişikliği: 3D Eklemeli İmalat
Muzaffer ZEREN / Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Neşe Çakıcı ALP / Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve T DEVAMI...
Mikropor Modüler Basınçlı Hava Kurutucusu -MMD Serisi-
Tuğba MEMİLİ / AR-GE Müdürü Burcu Aslı ÖZGÜMÜŞ / AR-GE Dokümantasyon Sorumlusu     Basınçlı hava, kompresörler aracılığıyla üretilmekte DEVAMI...
Mikropor Carbolescer
Tuğba MEMİLİ / AR-GE Müdürü Burcu Aslı ÖZGÜMÜŞ / AR-GE Dokümantasyon Sorumlusu   Uygulamaya göre, basınçlı havada bulunması gereken minimum partik DEVAMI...
Enerji Tasarrufu Sağlayan Kimyasal Hava Kurutucu -Mikropor Mmd-Vp Serisi-
Tuğba MEMİLİ / AR-GE Müdürü Burcu Aslı ÖZGÜMÜŞ / AR-GE Dokümantasyon Sorumlusu   Basınçlı havada buhar halinde su (nem) bulunmaktadır Su, pnömatik DEVAMI...
Metal 3D Baskı - Tasarımdan Üretime Süreç
Ömer Faruk Kocaoğlu - digiMODE Eklemeli imalat süreci, geleneksel imalat süreçlerine benzer aşamalar içermektedir. Bu yazıda baştan sona bir eklemeli imalat süreci DEVAMI...
Yüksek Karbonlu Ferrokrom Üretimi için Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi
Cemal Utku Yakar, Başak Daylan Oscar Wootton, Begüm Güven   Life Cycle Assessment for the Production of High Carbon Ferrochrome (HC FeCr)   ÖZET: Ferroalyaj üre DEVAMI...
Sürdürülebilir Çevre, Sürdürülebilir Üretim Yeşil Üretim - Yeşil Çelik*
Prof. Dr. M. Kelami ŞEŞEN (İTÜ)   Sustainable Environment, Sustainable Production Green Production - Green Steel   ÖZET Sürdürülebilirliğin temelinde; temiz hav DEVAMI...
Alüminyum Endüstrisinde Toz Toplama Sistemleri
Alüminyum, Dünya’da en yaygın bulunan üçüncü element ve en bol bulunan metaldir. Boksit mineralinden elde edilir ve elektroliz ile birincil alüminyuma indi DEVAMI...
Yüksek Basınçlı Döküm Prosesinde Yapısal Parçalar Nasıl Hatasız Dökülür? Copromec® Die Casting Ürünleri Şimdi Türkiye’de
Martina Masenga | Dario Baccolo Teknik satış Temsilcileri / COPROMEC® Die Casting S.r.l. Çeviri: Mustafa Ekelik / VALANS Mühendislik Dış Tic. Ltd. Şti.   Bugün, basın&ccedi DEVAMI...
Tek Kristal Perovskit Yapılı SrTiO3 İçeren BNT Esaslı Seramik Kompozit Üretimi ve Özelliklerinin İncelenmesi*
Nergis OĞUZ, Uğur ŞEN  Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü,  Esentepe Kampüsü 54187 Sakarya, T& DEVAMI...
İstenilen Saflıkta-Yerinde Azot Üretimi
Tuğba MEMİLİ – Mikropor Makina San. ve Tic. A.Ş. – Ar-Ge Takım Lideri Burcu ÖZGÜMÜŞ – Mikropor Makina San. ve Tic. A.Ş. – Ar-Ge Teknik Dokümantasyon Sorumlu DEVAMI...
Lazer Kesim Uygulamalarında Azot Gazı Kullanımı
Tuğba MEMİLİ – Mikropor Makina San. ve Tic. A.Ş. – Ar-Ge Takım Lideri Burcu ÖZGÜMÜŞ – Mikropor Makina San. ve Tic. A.Ş. – Ar-Ge Teknik Dokümantasyon Sorumlu DEVAMI...
Metal Enjeksiyon Uygulamalarında Hasar Mekanizmaları ve Yüksek Performanslı Yeni Bir Kalıp Çeliği: SITHERM S361R
M. Önder Yücel Akademi Metalurji - Genel Md.   Öncelikli olarak metal enjeksiyon kalıplarında oluşan hasarları özetlemek ve daha sonra yüksek performanslı yeni kalıp &c DEVAMI...
Sert Krom ve Oksit Kaplamanın Namlu Performansına Etkisi*
Özge Alkılınç*, S.Osman Yılmaz**, Mustafa Aksoy*** *AKKAR AR-GE Merkezi Müdürü,  ** Prof. Dr., Namık Kemal Üniv. Öğr. Üyesi,   *** AKKAR AR-GE, Pr DEVAMI...
Yassı Ürün Haddelemede Şerit Malzeme Profil ve Kalınlık Kontrol Teknikleri
Kemal ERKUT1 Elektrik Kontrol & Otomasyon Müh. 1e-posta: kemalerkut@gmail.com *Flat Strip Material Profile and Thickness Control Techniques   ÖZET Ferro (çelik) DEVAMI...
Demir Çelik Fiyatları Düşer Mi?
Niye arttığından başlanmak lazım. Yaklaşık onar yıllık periyotlarla şiddetli krizler etkiler demir çelik sektörünü ve hemen her kriz öncesi fiyatlar şişer, krizde d&uum DEVAMI...
Karbon-Kükürt Analizi — Kullanım Alanları, Çalışma Prensibi ve Uygulama Prosedürü
Dr. Öğr. Üyesi Onur BALKAN1, Dr.-Ing. Savaş YAVUZ2 1- Kapadokya Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu, Uçak Gövde ve Motor Bakımı Bölümü, 50420 DEVAMI...
3 büyük Türk Firması, Birleşerek Alpha Metalurji Markasını Yarattı
Türkiye, elektrikli otomobil, savunma sanayi, beyaz eşya, havacılık sanayi gibi alanlarda dünya ile rekabet edebilecek konuma doğru ilerlerken; bu sektörlerde kullanılan malzemeleri DEVAMI...
Yüksek Basınçlı Alüminyum Enjeksiyon Döküm Prosesinde Hata Türleri ve Olası Nedenleri Analizi ve Pompa Sektöründe Kullanılan Örnek Bir Parçadaki Hatalar ve Önlemleri*
Kamil Can İŞTAR, Sercan ŞAHİN, M.Emir YILDIRIM, Mehmet UYGUN kamilcanistar@kormetal.com, sercansahin@kormetal.com, emiryildirim@kormetal.com, mehmetuygun@kormetal.com Kormetal San. Ve Tic. A.Ş., Arge DEVAMI...
Metal Enjeksiyona Pandemi Aşısı Büyüme Sağlıyor
Global gelişmeler, Türkiye’yi metal enjeksiyonda gelişmeye ve sıçramaya zorluyor. Daha çok proje, daha büyük parçalar, daha teknik kalıplar… Yeni s DEVAMI...
Bükme Prosesi Modeli ve Ardışık Tekrarlı Makina Tasarımı
Genel Müdür Sinan KILIÇ*, Dr. Öğretim Üyesi Fatih ALEMDAR** Mak. Müh. Süleyman KILIÇ*,  Metal. ve Malz. Müh.Serra KILIÇ*  Mak. Mü DEVAMI...
Yüksek Basınçlı Dökümde Proje Yönetimi ve Örnek Aydınlatma Parçası Üzerinde Proje Yönetimin Uygulanması*
Yazar: Tolga Özbey, Murat Demirhan, Dr. Gökhan Başman tolgaozbey@kormetal.com, muratdemirhan@kormetal.com, gokhanbasman@kormetal.com  Kormetal San. ve Tic. A.Ş., Arge Merkezi Müd DEVAMI...
Döküm Kumu ve Atık Döküm Kumundan Silika Esaslı Aerojel Toz Eldesi*
Yazar: Ahmet Emre ÇİMEN ve Nil TOPLAN Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği   *Silica Based Aerojel Powder Production&nb DEVAMI...
Alüminyum İşlemede İyileştirmeler
Birden fazla takımdan ziyade tek bir frezeleme takımı ile alüminyum parçalarda işleme uygulaması gelişiyor.    Otomotiv sanayi ağırlık ikilemiyle karşı karşıya kalıyor. DEVAMI...
Metal Sanayi Çevreye Zarar Vermiyor
Yazar: Nicole Kareta   Egzoz düzenlemelerinden ve uçan vergilerden plastik torbaların yasaklanmasına kadar - çevre korumanın yönü siyasete ve topluma geldi. DEVAMI...
Yapısal Alüminyum Parçalar İçin Yüksek Basınçlı Dökümünde Gerekli Olan Kalıp Malzemesinin Temel Özellikleri*
Yazar: S. Sivertsen, R. Oliver, K. Anantha, G. Maistro, Uddeholms AB, Sweden Çeviri: Met. Müh. İmge Akar, Uddeholm Türkiye   *Key properties of die material needed for str DEVAMI...
Farklı Oranlarda Sic Takviyesinin Sıcak Pres ile Üretilen Magnezyum Matrisli Kompozitlerin Sertlik ve Aşınma Özelliklerine Etkisi*
Beyza BİÇER(a,b)  Muzaffer ZEREN(a)  (a) Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü (b) Ferro Dök&uu DEVAMI...
Sert Lehimlemede Standardizasyon Süreci — BQTC, pBPS, BPS ve BPAR İşlemleri*
Dr.–Müh. Onur BALKAN Dr.- Ing. Savaş YAVUZ TEKNOLAB®, Teknoloji Laboratuvar Hiz. Ltd. Şti.   *Standardization Procedure on Brazing — BQTC, pBPS, BPS, and BPAR Pr DEVAMI...
PMT vs CMOS: Metal Analiz Dedektör Teknolojilerinde Paradigma Değişimi
Yazan: Spectro Çeviren: Bes Mühendislik   1. Giriş Metal numunelerin analizi, her zaman kolay değildir. Zorlayıcı örnekler genellikle büyük dökümh DEVAMI...
3-Boyutlu Katmanlı İmalat ve Otomotiv Uygulamaları*
Şüheda ÖZEL, Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Muzaffer ZEREN, Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği B&o DEVAMI...
2020 Yılı ve Sonrasında Gerçekleştirilecek Tahliyeler için Binaları Nasıl Hazırlayabiliriz?
Yılmaz Özcan  Eaton Elektrik Türkiye Ülke Müdürü   Herhangi bir binanın tahliyesindeki temel hedef insanları korumaktadır. Bina içinde kişiler DEVAMI...
Pozitif Malzeme Tanımlamada Potansiyel Bir Yenilik —Lazer—Optik Emisyon Spektrometre Teknolojisi*
Dr.–Müh. Onur BALKAN, Metalürji & Malzeme Müh. Dr.- Ing. Savaş YAVUZ TEKNOLAB®, Teknoloji Laboratuvar Hiz. Ltd. Şti.   *A Novel Potential Technique for Po DEVAMI...
Preparation of Silica Aerogel by Ambient Pressure Drying Process using Perlite and Quartz*
Nazan Saraç Çoban, Nil Toplan Sakarya Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği *Perlit ve Kuvars Kullanılarak Atmosfer Basıncında Kurutma ile Silika Aerojel Sentezi DEVAMI...
Pozitif Malzeme Tanımlama Spektrometreleri*
Dr.–Müh. Onur BALKAN, Metalürji & Malzeme Müh. Dr.–Ing. Savaş YAVUZ - Metalürji Yük.Müh. TEKNOLAB®, Teknoloji Laboratuvar Hiz. Ltd. Şti. &nbs DEVAMI...
Pozitif Malzeme Tanımlama*
    Dr.–Müh. Onur BALKAN, Metalürji & Malzeme Müh. Dr.–Ing. Savaş YAVUZ, Metalürji & Malzeme Müh. TeknoLab, Teknoloji Laboratuvar Hiz DEVAMI...
Basınçlı Döküm*
WA Butler, General Motors, Bloomington, IN, USA G Timelli, University of Padova, Vicenza, Italy  E Battaglia, University of Padova, Vicenza, Italy F Bonollo, University of Padova, Vicenza, Ita DEVAMI...
Yüksek Frenkanslı İndüksiyon Kaynaği ile Üretilen Borularda Kaynak Kesitinin Şekillendirme Kabiliyetine Etkisi̇*
Bora Yıldız Bantboru San. ve Tic. A.Ş. GOSB 700. Sok. No: 712 Posta kodu: 41480 Gebze-Kocaeli/Türkiye byildiz@bantboru.com   * The Effect Of The Welding Section On The Formabili DEVAMI...
EWM Teknolojisi Terranets BW GmbH Şantiyesinde Kullanılıyor... Degauss 600 ile Boru Hatlarının Manyetikliğini Giderme
Burada her bir kaynak dikişi mükemmel olmalıdır – yüksek basınçlı gaz boru hatları en yüksek güvenlik standartlarına uygun olmalıdır. Bu nedenle terranets bw GmbH DEVAMI...
Wolfram-Oksit (W0₃) Metal Katkili İnce Filmlerin Üretim Teknikleri
1 İsmail ARABACI  2 Emin YAKAR 1 Makine Yük. Müh., Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, ismailarabaci39@gmail.com  2 Dr. Öğr. Üyesi, Çanakkale Onseki DEVAMI...
Akıllı Dökümhane Sistemleri
TekIn Oy info@tekin.fi, www.tekin.fi   Günümüzde ürün kimliklendirme ve veri giriş kabiliyeti ile, makine, ürün ve sistemlerin tedarik zinciri boyunc DEVAMI...
Krank Milleri Üzerindeki Eğimli Yağ Deliklerinin Üretimini Hızlandırma
Krank mili motorun kalbidir, yatay hareketi dönüş hareketine çevirir; aracın hareket etmesi onun sayesindedir. Krank milleri yapısal olarak karmaşık parçalardır, ancak binek ot DEVAMI...
Endüstriyel Temizlik İş Yerlerinin Daha İyi ve Daha Güvenli Olmasına Nasıl Katkıda Bulunur?
Diğer iş yerlerinde olduğu gibi, endüstriyel bir ortam da düzgün çalışılabilmesi için belirli bir düzeyde temizlik ve organizasyon gereklidir. Farklı endüstriler DEVAMI...
İşbirliği Projelerinin Yenilikçi Şirketlerin Performanslarına Katkısı
D. Cölle1, CG Aneziris2, F. Etienne1, MP Wiessler1 1EKW GmbH, Eisenberg, Almanya 2Seramik, Cam ve Yapı Malzemeleri Enstitüsü, TU Bergakademie Freiberg, Freiberg, Almanya Daniel.Coell DEVAMI...
Ekstrüzyon Kalıplarının Aşınma Dirençlerinin Isıl İşlem ve PVD Kaplama Metoduyla Arttırılması (Improvement of Wear Resistance of Extrusion Dies by Heat Treatment and PVD Coating Method)
M. Ümit BÜYÜKFIRAT, Cüneyt ARSLAN İstanbul Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, Ayazağa, İstanbul umitbuyukfirat@hotmail.com, ar DEVAMI...
Kaynak Uygulamalarında Standardizasyon Süreci – WQTR, pWPS, WPS, WPQR İşlemleri --- Standardization Procedure on Welding Applications – WQTR, pWPS, WPS, WPQR Processes
Dr.–Müh. Onur BALKAN, Metalürji & Malzeme Müh. Dr.–Ing. Savaş YAVUZ, Metalürji & Malzeme Müh. TeknoLab, Teknoloji Laboratuvar Hiz. Ltd. Şti.   DEVAMI...
İnce Duvarlı Alüminyum Parçaları İşlemek için Daha İyi Bir Yol
Sandvik Coromant'ın M5F90 yüzey frezesi, otomotiv parçası üreticilerine önemli kazançlar sağlıyor.   Çapak, çentiklenme veya çizilme ol DEVAMI...
Otonom Mühendislik ile Döküm Maliyetini Minimuma İndirme
Üretim maliyetlerinin düşürülmesi dökümhaneler ve döküm alıcıları için her zaman temel hususlardan biridir. Yeni bir yolluk sistemi tasarlanırken ana hed DEVAMI...
DÖKÜM - ENDÜSTRİYEL ÇAĞDAN BU YANA EKONOMİK ŞEKİLLENDİRME SÜRECİ
Günlük yaşam artık döküm parçaları olmaksızın hayal edilemez. Kalıp döküm teknolojisi, 19. yüzyılın ortalarında gazetelerin ve kitapların endüstriyel bas DEVAMI...
ESR - ELEKTRO CURUF ERGİTME PROSESİ
    Metalurji sanayimize değerli yayınları ile uzun yıllar hizmet vermiş Metal Dünyası dergimizin 300. sayısında, aşağıda özel çelikler üretiminde kulla DEVAMI...
BİRİNCİL ALÜMİNYUM ÜRETİMİ “DEVRİMİN” AREFESİNDE
11 Mayıs 2018 sabahı sosyal medyada Kanada Başbakanı Justin Tredeau’nun bir paylaşımı göze çarptı: Alcoa, Rio Tinto, Apple ve Quebec yerel hükümeti binlerce Kanadalı&rsq DEVAMI...
YÜKSEK SICAKLIĞA DİRENÇLİ ALÜMİNYUM ALAŞIMI PİSTONLAR
Aykut DOĞAN(*)   Ekrem ALTUNCU  (*)Sakarya Universitesi Müh. Fak. Metalurji ve Mal. Müh. Böl., Esentepe Kampüsü, Sakarya/ Türkiye, 54187 Sakarya DEVAMI...
CaO-Al2O3-SiO2 (CAS) ESASLI PLAZMA SPREY KAPLAMALAR
“CaO-Al2O3-SiO2 (CAS) BASED COATINGS BY PLASMA SPRAYING”     Bahadır AYDIN1 ve Nil TOPLAN2  1İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, DEVAMI...
KATMANLI İMALATIN HAVACILIK UYGULAMALARI VE SEKTÖR DEĞERLENDİRMESİ
Akın ODABAŞIa, Hülya KAFTELEN ODABAŞIb aFırat Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, 23119, Elazığ bFırat &Uu DEVAMI...
NEW APPROACHES AND DEVELOPMENTS IN ENGINEERING EDUCATION: THE 21ST CENTURY ENGINEERS
Ayşe Kılıça* and Yılmaz Taptıka aIstanbul Technical University, Chemical and Metallurgical Engineering Faculty,  Department of Metallurgical and Materials Engineering, Istanbul, DEVAMI...
ISO 6892-1 VE ASTM E8 ÇEKME DENEY STANDARTLARI ARASINDAKİ FARKLILIKLAR
Dr. Haldun DİZDAR, Doç. Dr. Bülent AYDEMİR, Cemal VATAN TÜBİTAK UME, Gebze-Kocaeli, Türkiye  e-mail: haldun.dizdar@tubitak.gov.tr, bulent.aydemir@tubitak.gov.tr, DEVAMI...
S700 MC TİPİ ÇELİKTE KAYNAK AĞIZ GEOMETRİSİNİN MEKANİK DAVRANIŞA ETKİSİ
Mustafa CAN1, Cenk KARAKURT1, Kıvanç TAŞKIN2 1Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, BİLECİK 2Anadolu Üniversitesi, İnşaat M&uum DEVAMI...
DEMİR ve ÇELİK ÜRETİMİNİN KISA BİR TARİHÇESİ
Demir ve çelik endüstrisi dünyanın en önemli ve geleneksel açıdan da en eski üretim sektörlerinden biridir. 3.000 yıl kadar önce demir insanların kü DEVAMI...
SÜPER DUPLEKS PASLANMAZ ÇELİKLE DAHA İYİ VE DÜŞÜK MALİYETLİ İŞLEME
ÖZET Makine ile işleme süreçlerinin karbon çeliklerden paslanmaz çeliklere geçilerek geliştirildiği bilinmektedir; ancak operatörler işleme hızlarını DEVAMI...
Thinking in terms of magnesium“ – Magnesium pressure die casting is completely in the trend
Many metallic objects are produced by pressure die-casting. One of those metals which are ideally suited for this process is magnesium. The demand is growing with the automotive industry and its co DEVAMI...
Metal Katkılı Polimer Matrisli Hibrit Kompozitler
Gökhan TAŞÇI, Muzaffer ZEREN Kocaeli Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 41380 Kocaeli gokhantsc@hotmail.com , zeren@kocaeli.edu.tr DEVAMI...
Yanma Sentezi̇ Yöntemi̇yle İleri̇ Malzemeleri̇n Üretimi
Bora Derin (İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Maslak, İstanbul)  bderin@itu.edu.tr   ÖZET &n DEVAMI...
YÜKSEK SICAKLIK OKSIDASYONUNA KARŞI NIOBYUM REFRAKTER METALI ÜZERINDE KORUYUCU BIR KAPLAMA
Candan Şen ELKOCA   Bülent Ecevit Üniversitesi  Alaplı Meslek Yüksekokulu Tepeköy Mevkii, Alaplı/Zonguldak   A PROTECTIVE COATING 0N NIOBIUM R DEVAMI...
Alaşımlı Çi̇nko Kaplama
Doç. Dr. Oktay ELKOCA   Galvannealed Coating     ÖZET   Alaşımlı kaplama, saf çinko kaplamanın 500oC civarın DEVAMI...
Vakum Ergitme ve Farklı Döküm Tekni̇kleri
Nilay DALYAN, Kimya Mühendisi-Metamak, Erol TURGUT, Metalurji Mühendisi-Metamak   Proses Teknoloji̇leri̇ Uygulamalar Farklı Ekipmanlar   Vakum İndüksiyo DEVAMI...
Mobil Ürün Tasarımında, Ürün Termal Özellikleri̇ İncelenerek İç Yapı Taşıycı Parçası İçin Malzeme Optimizasyonu
Onur MERİÇ (onur_meric@hotmail.com)   ÖZET   Mobil cihazların market yönelimleri gereği her geçen gün daha ince, daha hafif, daha hızlı, g DEVAMI...
Katmanlı Üreti̇mi̇n Geli̇şmesi̇ ve Di̇ğer Yöntemlerle Bi̇rli̇kte Kullanımı
Önümüzdeki yıllar içinde metallerin üretiminde katmanlı yöntemler (AM) kullanılmasının (metallerde 3D baskı olarak da bilinir), geleneksel olarak “çıkar DEVAMI...
Yenilikçi Kalıp Sistemleri Tasarımı İle Eksen Kaçıklığına Sahi̇p Soğuk Dövme Parçalarının Üretimi
N.Emrah KILINÇDEMİRa, Vural CEYHUNb, Tayfur YAVUZBARUTa, Umut İNCEa aArGe Merkezi, Norm Cıvata Sanayi ve Ticaret A.Ş. Çiğli, İzmir, Türkiye, emrah.kilincdemir@normcivata.com DEVAMI...
Lostfoam Prosesi̇ Kayıp Köpük - Kolay Döküm
Marc Karakoc, ESFF ,Yük. Metalurji Müh., Paris, Fransa Losftfoam Process, Simple Casting   ÖZET Lostfoam, strafor model ile, bağlayıcı olmadan, kolay dök&uu DEVAMI...
Turbo Motor – Sferodan Çeli̇k Döküme
Yazar: Norbert Schütze, Foseco Almanya   CO2 emisyonunu azaltmak için daha düşük ağırlıklı daha yüksek mukavemetli parçalara doğru bir eğilim var DEVAMI...
Dünyanın En Hafi̇f Katı Malzemesi̇: Aerojeller
Yazarlar: Nazan SARAÇ ve Nil TOPLAN Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, DEVAMI...
Düşük Basınç Sementasyon ve Yüksek Basınçlı Gaz İle Sertleşti̇rme
Yazarlar: Mehmet ÖZDEŞLİK*, Levent SİNDEL*, Selin KESKİN* *Sistem Teknik Sanayi Fırınları A.Ş.   Low Pressure Carburizing And High Pressure Gas Quenching     DEVAMI...
Sıcak Daldırma Galvaniz Yöntemiyle Üretim Yapan İşletmelerde Nakit Yönetiminin Önemi
Yazar: Erol Ayyıldız, ayyildiz.erol@gmail.com   Significance Of Cash Management In The Businesses Where The Production Is Performed With Hot-Dip Galvanization     DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
Döküm Demir / Çelik Otomotiv Sanayi
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM