Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Saha İstanbul, “Mihenk” ile Yerli Savunma, Havacılık Ve Uzay Sanayini Dünyanın Üst Sıralarına Taşıyor

SAHA İstanbul, Avrupa Havacılık ve Uzay Kalite Grubu (EAQG)’nun Türkiye’de ilk kez gerçekleşen dönem toplantısına katılarak Türkiye’yi temsil etti. Havacılık ve Uzay Teknolojilerinde dönüşümün ve iş gücü gelişiminin zirvesi, SAHA İstanbul tarafından Türkiye’de ilk kez gerçekleştirildi.

 

SAHA İstanbul öncülüğünde, Türkiye’nin havacılık sanayini oluşturan dev firmaların katılımıyla “Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi (MİHENK) oluşturulmuştu. MİHENK ile Türkiye Avrupa Havacılık Kalite Grubu (EAQG) entegrasyonunu tamamlayan 13’üncü ülke olan Türkiye, böylece dünyada havacılık ve Uzay teknolojileri endüstrisini yöneten ve kalite süreçlerini denetleyen Uluslararası kurumun önemli bir parçası haline gelmiş ve bu gelişme ile Türkiye’nin bu alanda faaliyet gösteren yerli ve milli firmalarının AS 9100 belgesi verebilmesinin yolu açılmıştı. TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu), SAHA İstanbul tarafından kurulan SAHA MİHENK yapılanması üzerinden Avrupa Sivil Havacılık Kalite Sistemine entegre olurken, Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren milli firmalar AS/9100 serisi kalifikasyon belgesi verebilmelerini akredite edebilir hale gelmişti. 

Türkiye’nin son yıllarda uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay endüstrisinde yürüttüğü başarılı Milli Teknoloji Hamlesi’nin en büyük destekçisi olan SAHA İstanbul, havacılık alanında uluslararası önemli çalışmalarda yer almaya devam ediyor. EAQG (Avrupa Havacılık ve Uzay Kalite Grubu)’nin ilk kez Türkiye’de Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. sponsorluğunda gerçekleşen dönem toplantısına SAHA İstanbul’da katıldı. EAQG’nin; Airbus Defence and Space, Leonardo, BAE Systems, Thales, Dassault Aviation, HENSOLDT, AIAD, Meggitt, FACC AG Operations, Fokker Technologies Holding B.V. Aerostructures, ArianeGroup, Aselsan Turkish Aerospace , TEI - TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş., gibi çeşitli ülkelerden 40 üyesinin yüz yüze ve uzaktan katılım gösterdiği toplantıda, havacılık,  uzay ve savunma şirketlerinin temsilcileri,  uluslararası havacılık kalite faaliyetlerini değerlendirdi.

 

Gerçekleştirilen EAQG dönem sonu toplantısı ile SAHA İstanbul’un EAQG’ye  affiliate Member( ortak üye) olmasının ve oy kullanarak havacılık alanında karar mercii kuruluşlar arasında olmasının adımları atılmaya başlandı.

 

Saha İstanbul Önderliğinde Kurulan “Mihenk”, Yerli Ve Milli Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayini Dünya Sıralamasında Üst Sıralara Taşımayı Sağlayacak. 
Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul önderliğinde, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii  A.Ş, TUSAŞ, ROKETSAN, MKEK, BAYKAR, THY TEKNİK, ASELSAN, KALE HAVACILIK, HAVELSAN ve ALTINAY HAVACILIK’ın katılımıyla oluşturulan Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi’nin (MİHENK) Avrupa Havacılık Kalite Grubu (EAQG) entegrasyonunu tamamlamasıyla, Türkiye, dünya havacılık sektöründe kalite standartlarını belirlemede otorite kurumlar arasında yer alan EAQG entegrasyonunu tamamlayan 13’üncü ülke oldu.

 

Ülkemizde son yıllarda savunma ve havacılık alanında yapılan çalışmalarla bu sektörlerin hızlı büyüme trendine girdiğine ve önümüzdeki dönemde de büyümeye devam edeceğine dikkat çeken SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, “Sektörün bu gelişmelere ayak uydurabilmesi için uluslararası havacılık kalite süreçleri içinde yer alması ve firmalarımızın teknik ve kalifikasyon altyapılarının geliştirilmesi gerekliliği ortaya çıktı” dedi.

 

Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkılar hız kesmiyor. Havacılıkta kalite belgelemede milli çözümler
Mevcut durumda ülkemizin savunma ve havacılık sektörü, AS / EN 9100 havacılık, uzay ve savunma endüstrisi için Uluslararası Kalite Yönetim Sistemi Standardına göre belgeleme ihtiyacı yabancı firmalar tarafından gideriliyor.  Savunma ve havacılık sektörünün bu ihtiyacını yerli firmalarla karşılayabilmesi ve yurtdışına kaynak çıkışının önlenmesi amacıyla Türk Akreditasyon Kurumu’nun (TÜRKAK) Uluslararası Havacılık Kalite Grubu (IAQG)’den yerli firmaları akredite edebilme yetkisini alması gerektiğine dikkat çeken İlhami Keleş, konuyla ilgili şunları söyledi : “Bir yandan, TÜRKAK’ın bu yetkiyi alabilmesi için gerekli çalışmaların yapılması, diğer yandan yurtdışındaki havacılık endüstrisini yöneten ve kalite süreçlerini denetleyen yapıların bir parçası olunması amacıyla oluşturulan bu komite sektöre büyük katkı sağladı ve sağlamaya da devam ediyor. İlerleyen süreçte ihtiyaca göre MİHENK genişleme istidadı gösterecektir”.

SAHA İSTANBUL MİHENK (TR CBMC ) OP Assessor eğitimleri İstanbul’da başarı ile tamamlandı.
Türkiye ‘de Industry Controlled Other Party (ICOP) yapısının oluşturulması ve Ulusal Akreditasyon Kuruluşlarının (NAB) ve Akredite Sertifikasyon Kuruluşlarının (CB) 9104 serisi standartlarına uyumlarının sağlanmasında görev üstlenmiş olan SAHA İSTANBUL MİHENK (TR CBMC – Turkish Certification Body Management Committee) OP Assessor eğitimleri 14-15-16 Mart 2022 tarihlerinde İstanbul’da başarı ile tamamlandı. Türk Havacılık ve Uzay San. A.Ş. ‘nin kaoordinasyonunda EAQG OPMT (Other Party Management Team) tarafından Türkiye’de ilk kez verilen bu eğitime TUSAŞ, TEI, ASELSAN, ThalesGroup ’tan katılım sağlandı.

 

MİHENK (Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi) SAHA İstanbul Savunma ve Havacılık Kümelenmesi Teknik Komitesi olarak görev yapmakta ve Türk Milli Havacılık, Uzay ve Savunma Endüstrisi ’ni temsil etmektedir. MİHENK ve onun çalışmaları, European Sector Management Structure (SMS), European Aerospace Quality Group (EAQG) Other Party Management Team (OPMT) ‘ı ve Türk Milli Havacılık ve Uzay Endüstrisi Birliği olarak görev yapmakta olan SAHA İstanbul Savunma ve Havacılık Kümelenmesi ‘ni desteklemektedir.

Paylaş Tweet Paylaş
3446 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM