Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Son Adım, Yüksek Kalitede Geri Dönüştürülmüş Alüminyum Ürünler İçin TOMRA X-TRACT ile Ayıklama Yapacak

Verimlilik sunan ve sürdürülebilir yöntemler ile alüminyum üreticilerinin ikincil kaynak kullanımını arttırarak hem ekonomik hem de çevreci fayda sağlamayı amaçlayan Son Adım, TOMRA X-TRACT makinesi ile yüksek kalite hedefliyor. 

 

2012 yılında kurulan Son Adım Geri Dönüşüm, temel hurda toplama, ayıklama, tehlikeli ve tehlikesiz atıkların geri kazanımı konusunda faaliyet gösteriyor. İlk olarak alüminyum hurda tedariki ile faaliyetlerine başlayan Son Adım, hurdadan alüminyumu geri kazanıyor ve ikincil alüminyum külçeler oluşturmak için kullanıyor. Şirket, geri dönüştürülmüş içerik kullanımını artırmayı ve ikincil hammaddelerle üretilen ürünlere daha fazla talep oluşturmayı hedefliyor. Bu doğrultuda Son Adım, kalite odağı doğrultusunda katma değerli ürünler yaratmak üzere teknoloji yatırımlarını da sürdürerek yeni teslim aldığı TOMRA X-TRACT makinesi ile kalite ve kapasite artırımı gerçekleştirecek.   

 

Son Adım Geri Dönüşüm Ticaret Müdürü Cihan Geliş, yeni makine yatırımları ile ilgili yaptığı açıklamada; “Bünyemizde ağırlıklı olarak profil, levha, folyo gibi hurdalardan alüminyum çıkartıyoruz. Ayrıca talebe göre düşük miktarda sert (alaşımlı) alüminyum hurdaları işliyoruz. Aylık ortalama olarak 3.000 ton temiz alüminyum fraksiyon üretimi yapıyoruz. İstanbul’daki merkezimizde iç piyasadan aldığımız hurdaları manuel olarak ayıklayıp paketliyor, ergitilmek üzere Düzce tesisimize ulaştırıyoruz. Düzce’de 12.000 m2 kapalı olmak üzere 50.000 m2’lik alana sahip tesisimizde iç ve dış piyasadan aldığımız hurdaları türlerine göre ayrıştırıp ayrı alanlarda depoluyoruz. Siparişe göre benzer türleri belirli oranlarda karıştırarak fırınlarda ergitiyoruz. Sıvı metali kalıplara alarak donduruyor, kimyasal ve fiziki kontrolleri yaptıktan sonra uygun olanları sevk ediyoruz” diyor. 

Alüminyum geri dönüşüm alanında en büyük sorunlardan birinin teknoloji yatırım ve bilinci olduğuna dikkat çeken Cihan Geliş; “Bu anlamda yeni makine yatırımımız için geniş bir araştırma yaptık. Avrupa’da kurulu sistemlerden aldığımız olumlu geri bildirimler, TOMRA X-TRACT makinesini tercih etmemizde etkili oldu. 2020 yılı ciromuz, 250 milyon TL’ye yakın ve bu yıl 500 milyon TL gibi iki katı büyüme hedefliyoruz. Bu doğrultuda tesisimizi de güçlendiriyoruz. Yeni X-TRACT makinemiz ile hem üretim kalitemizi hem de kapasitemizi arttıracağımızı inanıyoruz” şeklinde açıklıyor. 

 

Alüminyum ve plastik sanayinde ikincil hammadde kullanımı çok daha yaygınlaşacak
Cihan Geliş, birincil alüminyum üretimdeki enerji israfına dikkat çekerek yakın gelecekte ikincil hammadde kullanımının daha da artacağını belirtiyor; “Bir birim birincil alüminyum üretmek için onu geri dönüştürmenin 9 katı enerji harcamamız gerekiyor. Bunun üzerine, nakliye, isçilik gibi maliyetler de eklendiğini düşünürsek aslında birincil alüminyum üretiminin daha sınırlı olması gerektiğini görebiliriz. Tabi ki birincil alüminyum, saf olduğu için bazı sektörler için vazgeçilmesi çok daha güç olacaktır. Örneğin iletkenlik gerektiren elektrik tellerinde ve trafolarda A7 (99.7%) yüksek saflıkta alüminyum kullanılması önemlidir. Öte yandan alüminyum ekstrüzyon veya yassı mamullerde kullanılan alüminyumun, talep edilen fiziki ve mekanik özellikleri sağlayabilmesi açısından Si, Mg, Mn, Fe, Cu, Zn gibi elementler eklenerek üretilmesi gerekiyor. Ancak saf alüminyum üzerine alaşımlandırma bir hayli zorlu oluyor ve üretim kaybına yol açıyor. Bu nedenle hurda kullanımı, avantaj sağlıyor. Günümüzde karbon emisyon standartları ve ek vergiler sebebiyle özelikle alüminyum ve plastik sanayinde ikincil hammadde kullanımı, çok daha yaygınlaşıyor. İkincil hammaddenin gelecekte birincil kaynakların daha üzerindeki fiyatlarda alıcı bulması da ön görülüyor. Bu doğrultuda talep edilen yüksek kalitede ve kapasitede geri dönüştürülmüş ürünleri sunmak üzere teknoloji yatırımı, uygun makine ve ekipmanlar yardımı ile ayıklama yapılarak kimyasal ve fiziksel özelliklerine göre üretimde kullanıma hazır hale getirilmesi büyük önem taşıyor.” 

Yüzde 15’i yerli ve yüzde 85’i ithal olmak üzere aylık 3.200 ton hurda kullandıklarına değinen Cihan Geliş; “Alüminyum karışık hurdalarda bulunan ataçman dediğimiz bağlantı parçaları, dekoratif aksesuarlar, kulplar ya da mekanizmalar alaşımlarda safsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Alüminyum üretim sürecinde doğru alaşım karışımını bulmak oldukça zor olduğu için tüm safsızlıkları gidererek üretim sırasında oluşabilecek dengesizliklerin önüne geçmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle TOMRA’nın X-TRACT makinesini tercih ettik” diyor. 

 

Cihan Geliş, ayıklama hızı ve dolayısıyla üretim kapasitesi ile ürün kalitesi açısından bu makinelerin, elle manuel ayıklama yöntemine göre kıyaslanamayacak avantajlar sunduğunu belirtiyor. Sektörde istihdam problemi yaşandığına da değinen Geliş, TOMRA X-TRACT makinesi ile bu sorunları geride bırakarak kapasite artışı ve birim maliyette düşüş sağlayacaklarını açıklıyor.  TOMRA Geri Dönüşüm Bölge Satış Müdürü Oral Çimsöken ise konuyla ilgili olarak; “TOMRA olarak metal geri dönüşümünde işlenmemiş malzemeyi kazanma ve yüksek saflıkta malzemeler üretme prensibi, metal uygulama makineleri ve teknolojilerimizin geliştirilmesinin temelinde bulunuyor. Metal ayıklama makinelerimiz, malzemenin daha yüksek saflık oranlarında geri dönüştürmesini sağlıyor. Böylece birincil hammadde ve değerli işlenmemiş doğal malzeme daha az tüketiliyor, ikincil üründe daha yüksek kalite ve kapasite sağlanırken daha düşük maliyet mümkün oluyor. En önemlisi de kaynakların verimli kullanılması sayesinde çevre korunuyor” dedi.  

 

TOMRA Duo-Line Teknolojisi ve Çok Yoğunluklu Kanallar ile donatılmış olan X-TRACT, çok çeşitli metal uygulamalarındaki en hassas malzeme karışımlarını bile yüksek hassasiyet ve güvenilirlikle ayıklıyor. Maksimum verimlilik seviyeleri ve en kaliteli nihai ürünler, iyi yapılandırılmış İkili İşleme Teknolojisi’nin ve özel yazılımın mükemmel etkileşiminin sonucu oluyor. Yeni entegre ACT kullanıcı arayüzü, düzenli kontrolü mümkün kılan kritik bilgileri ve gerçek zamanlı süreç verileri sağlıyor.

Paylaş Tweet Paylaş
1869 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM