Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Çelik Sektöründe Ayın Önemli Gelişmeleri

TÜRKİYE ÇELİK ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ ARALIK AYINA DAİR ÇEŞİTLİ BAŞLIKLARDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU.

 

ÜRETİM-TÜKETİM

Sektör dampingli ve devlet destekli ithalata karşı direniyor
2015 yılında 36,9 milyon tonla en yüksek seviyesine ulaşan Türk çelik sektörünün nihai mamul üretimi, 2016 yılının 11 aylık döneminde geçen yılın üretim seviyesi olan 34,0 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.
2015 yılında yüzde 12,1 oranında artışla 34,4 milyon ton seviyesine yükselen tüketimin, 2016 yılının 11 aylık dönemine ilişkin verilere göre yılsonu itibariyle bir önceki yıl ile aynı seviyede kalacağı anlaşılmaktadır.
 
Üretimdeki artış ve tüketimdeki duraklama, Türk çelik sektörünün dampingli ve devlet destekli ithalata karşı mukavemetini korumakta olduğu yönde olumlu sinyaller olarak değerlendirilmektedir.
 
TİCARET
Haksız rekabet, sektöre
istihdam ve katma değer kaybı olarak yansıyor
Türkiye’nin değer yönünden çelik ürünleri ihracatı 2016 yılının 11 aylık döneminde, 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 9,9 azalışla 9.75 milyar dolar seviyesine gerilemiştir. İhracat yılın son aylarında artış eğilimine girerek 2016 yılının kasım ayı itibariyle yüzde 9,9 artışla 919 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
 
2016 yılının 11 aylık döneminde kaydedilen 10.080 milyar dolar tutarındaki ithalat, 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 11,1 oranında azalışı ifade etmektedir. İthalattaki azalış yüzde 16,0 ile Kasım ayında da devem emiş ve 824 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Konjonktürel gelişmeler dikkate alındığında ithalattaki azalışın devam edeceği tahmin edilmektedir.
 
Çelik sektöründe 2016 yılının 11 aylık döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranı  %97, Kasım ayı itibariyle %112 olarak gerçekleşmiştir. Karşılama oranının yükselmesinde ithalattaki azalış oranının yüksek olması etkili olmuştur.
 
Kaydedilen veriler, Türkiye’nin 2016 yılının 11 aylık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre demir ve çelikte 328 milyon dolar net ithalatçı olduğunu göstermektedir. İthal edilen bu değerin çok büyük bir kısmının iç üretimle karşılanması mümkün iken, Çin, Ukrayna ve Rusya gibi devlet destekli ihracatı temel politika olarak benimseyen ve sürdüren ülkelerden yapılarak, bu ülkelerin ekonomilerine katma değer ve istihdam yaratılmasına katkıda bulunulmuştur. Bu durum tabiatıyla, Türk demir çelik sektörüne üretim kaybı ve daralan istihdam şeklinde yansımaktadır. Bu ülkelere karşı ithalat politikası araçları daha etkili bir şekilde uygulanarak, haksız rekabete yol açan ithalat dengelenebilirdi.
 
SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ:
Çelik üreticilerinin eğitime
destekleri artarak devam ediyor.
“Uludağ Üniversitesi Orhangazi Yeniköy Asil Çelik Meslek Yüksek Okulu” 16 Kasım 2016 tarihinde Başbakan yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş katılımıyla açılmış bulunmaktadır.Üniversite sanayi işbirliğine güzel bir örnek oluşturduğu düşünülen eğitim tesisi, Asil Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yaptırılmıştır.
 
“Meslek Lisesi, Memleket Meselesi”
Çelik sektörünün önde gelen üreticilerinden biri olan Kaptan Çebi Demir Çelik, üretim faaliyetlerinin yanı sıra, eğitime katkıda bulunmaya devam etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, “Eğitime % 100 Destek Kampanyası’na 35 il ve ilçede 1500’den fazla bilgisayar bağışıyla katkıda bulunmuş olan Yaşar Kaptan Çebi, mesleki ve teknik eğitim alanında yeni bir projeyi gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşamaktadır.
 
Yaşar Kaptan Çebi, okul yatırımına ilişkin yaptığı açıklamada, Ülkemiz ekonomisi için son derece değerli olan, ancak bir o kadar da eksikliği duyulan teknik ve ara eleman yetiştirilmesinin önemine işaret ederek, “İşini çok iyi bilen bir ara eleman da, bir üniversite mezunu kadar değerlidir; Meslek Lisesi, Memleket meselesi” değerlendirmesinde bulunmuştur.
 
Bölgeye yaptığı yatırımlarla 2004 yılında Trakya Bölgesi’nde ‘Yılın Sanayicisi’ seçilen, eğitime gönül vermiş bir müteşebbis ve Kaptan Çebi Demir Çelik’in kurucusu olan Yaşar Kaptan Çebi’nin gerçekleştirdiği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, sosyal sorumluk projelerinin en önemlilerinden biri olarak kabul edilmektedir.
 
Yapımı tamamlanan“Yaşar Kaptan Çebi Endüstri Meslek Lisesi’nin adı, Ülkemizde yaşanan darbe girişiminden sonra, şehitlerimizin anısına,“15 Temmuz Şehitleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” olarak değiştirilerek, Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim edilmiştir. 
Paylaş Tweet Paylaş
3632 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
Döküm Demir / Çelik Otomotiv Sanayi
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM