Metal Dünyası

Çelik

Demir

Maden

Alüminyum

Döküm

E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Döküm Sanayi Riskleri
Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş’ nin önderliğinde Türkiye Döküm Sanayicileri Derneğinin destekleri ile  Döküm Sanayi Risklerinin Yönetimi başlıklı konferans düzenlendi. Konferans İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Memiş’in katılımıyla Tüdoksad merkezinde 20 Kasım 2014 tarihinde gerçekleşti.
 
Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş  1999 yılında faaliyete geçmiştir. Yönetim Kurulu Başkanlığını Leven Nart yapmakta. 52.000 müşterisiyle Türkiye’nin en büyük bağımsız brokeri olmayı başarmıştır.
 
Prof. Dr. Tekin Memiş katılımcılara Üretici Kavramı ve Düzenlemeler başlığı üzerinden sunumunu gerçekleştirdi.
 
Üretici Kavramı 
Üretici, 4703 sayılı kanunun 3. Maddesinin (g) bendine göre;
-“ Bir ürünü üreten, imal eden, ıslah eden veya ürüne adını, ticari markasını veya ayırt edici işaretini koymak suretiyle kendini üretici tanıtan gerçek veya tüzel kişiyi; üreticinin Türkiye dışında olması halinde, üretici tarafından yetkilendirilen temsilciyi veya ithalatçıyı ayrıca ürünün tedarik zincirinde yer alan ve faaliyetleri ürünün güvenliğine ilişkin özelliklerini etkileyen gerçek veya tüzel kişidir.
 
-Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu m.3/n’e göre tüketici
-Üretici: Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere tüketiciye sunulmuş olan mal ya da bu malların hammaddelerini yahut ara mallarını üretenler ile mal üzerine markasını, unvanını veya herhangi bir ayırt edici işaretini koyarak kendisini üretici olarak gösteren gerçek veya tüzel kişiyi, ifade eder.
 
İki kanunda  üreticiyi benzer bir şekilde tanımlamıştır. Burada görüleceği üzere üretici kavramı altında çok sayıda iktisadi faktör sayılmıştır.
 
•Üreten
•İmal eden
•Islah eden
•Ürüne adını, ticari markasını veya ayırt edici işaretini koymak suretiyle kendini tanıtan gerçek veya tüzel kişi
•Üreticinin Türkiye dışında olması halinde, üretici tarafından yetkilendirilen temsilciyi veya ithalatçıyı
•Ürünün tedarik zincirinde yer alan ve faaliyetleri ürünün güvenliğine ilişkin özelliklerini etkileyen kişiler üretici sayılır.
 
Prof Dr. Tekin Memiş sunumuna “Üreticinin sorumluluk temelleri” başlığıyla devam etti.
 
Üreticinin sorumluluk temelleri
Üreticinin sorumluluğu kavramı ile kastedilen şey, ayıplı bir ürün nedeniyle tüketicinin korunmasına ilişkin mevzuatın tüketiciye tanıdığı seçimlik haklardan farklı bir olgudur. Ayıplı mal nedeniyle tüketiciye tanınan seçimlik haklar hatalı ürünün neden olduğu, vücut bütünlüğüne yada mala gelen zararlara ilişkin olmayıp, bu seçimlik haklar sözleşmeler hukuku çerçevesinde ayıplı teslim nedeniyle edimler arasında bozulan dengenin tekrar tesisi amacına yöneliktir.
 
Üreticinin sorumluluğu kavramı ile kastedilen ise, ürünün yeterince güvenli olmaması nedeniyle sözleşmenin tarafı olan tüketicinin ya da sözleşmeye taraf olmayan üçüncü kişinin  vücut bütünlüğünün ya da zarara neden olan ürün dışında bir malının zarara uğramasıdır.
 
Prof. Dr. Memiş ilerleyen vakitler  akabinde sunumunda şu başlıklara da yer verdi.
•Hukuki Sorumluluk
•Üreticinin sorumluluğundan doğan hata türleri
•Sorumluluğun türleri ve alt başlıklıları
 
 
Paylaş Tweet Paylaş
3635 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM